Gyűjtőkörúton az Ördögtérgye

Norvégia, Lichtenstein és Izland kormányai támogatják kolozsvári fiatalok néprajzi gyűjtőmunkáját Erdélyben. A kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes egy sikeres pályázat révén felkutat néhány néprajzi szempontból fontos területet, majd a felgyűjtött anyag feldolgozása után előadást készít a felfedezett ismeretekből. Az Európai Gazdasági Térség Finanszírozási Mechanizmusa lehetőséget ad arra, hogy Kolozsváron élő fiatalok, egyetemisták testközeli élményeket szerezzenek hagyományőrző falvak kulturális közegében. A projekt neve: Hagyományainkért – program az erdélyi népi kultúra felkutatására és terjesztésére. Az Egyesület a program első felében gyűjtőutakat szervez Szilágysámsonba, Melegföldvárra, Bánlakára, Gyimesközéplokra és Kissolymosra. Ezen a hétvégén, március 27-28-án a mezőségi Melegföldvárra látogatnak.

A programban részt vevő mintegy százötven fiatalnak lehetősége nyílik a helyiekkel való megismerkedésre. Alkalmuk lesz együtt táncolni, énekelni azokkal az idős falusiakkal, akik még szüleiktől, nagyszüleiktől sajátították el a táncmotívumokat, énekeket. Így igazán egyedi, maradandó élményeket szereznek, miközben felfedezik és elsajátítják a falu által megőrzött néphagyományokat. Közben a helyiekben is erősödik a tudat, hogy kultúrájuk olyan érték, amelyet meg kell őrizni és tovább kell adni a fiatalabb nemzedékek számára. Februárban látogatták meg a máig gazdag táncos hagyományokkal rendelkező Szilágysámsont, ahol néptánccsoport is működik.

“A délutáni gyűjtés után, a bálban vettem a bátorságot és felkértem Pista bácsit táncolni…” – mesélte Kinga, aki már ötödik éve Ördögtérgyés, egy éve a lányok tánckarvezetője. “Pista bácsi már több, mit hetven éves, de nem kell félteni. Szívesen tancolt velem, körbetáncoltuk az egész termet. Megforgatott jól, oda-vissza, bár úgy gondolta, hogy a pörgés nem megy annyira jól. A nézelődő emberek viccesen, bár kicsit irigykedve szóltak oda, hogy bezzeg milyen jó dolga van Pista bácsinak, ilyen fiatal leányokkal tancol.”

Szilágysámsonban megismerkedtünk a falu utolsó bokrétakészítőjével is, a 76 éves Kis-Juhász Ilonával. “Régen minden leány maga készítette az udvarlójának a bokrétát. Az unokáink már nem tudják, hogy kell.” – mesélte Ilona néni, és megmutatta, miként készíti drótból, színes papírból, anyagból a díszes kalapdíszt. Unokája, Tímea fogadkozik, hogy megtanulja a bokrétakészítést és megtanítja a falu többi leányának is.

Lovász Piroska, a Hagyományaink program vezetője elmondta, azért dolgoznak, hogy minél több fiatalnak legyen része a fentiekhez hasonló élményekben. Az Ördögtérgye Néptáncegyüttes tagjainak az idős falusi emberek jelentették a példát, legyen szó a tánc minél alaposabb elsajátításáról, vagy emberségről.

Hozzászólások lezárva.